Пиша и говоря правилно! Започват новите риалити формати! Започват новите риалити

...
Пиша и говоря правилно! Започват новите риалити формати! Започват новите риалити
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Започват новите риалити формати!

Пиша и приказвам вярно! Започват новите риалити формати!

 

Започват новите риалити формати по малкия екран. Думата риалити е съществително име от междинен жанр и е в само число – едно риалити . Грешно е да се изпише реалити.

В множествено число думата е риалитита , а в случай че би трябвало да се членува, става риалититата .

Най-често се написа настрана от съществителното име, което следва – риалити шоу, риалити формат . В правописния речник на Българска академия на науките думата е дадена като дублетна – риалитишоу .

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:

Гледайки към небето дъждът заваля. По предното и задно стъкло на автомобила започнаха да падат едри капки дъжд, а гърмотевичната бурия ни връхлетя с цялостна мощ. Трябваше бързо да се преместиме, тъй като улиците внезапно се трансфораха в реки.

Деепричастията би трябвало да се използват деликатно – подлогът би трябвало да прави по едно и също време две дейности . В първото изречение деепричастието гледайки е използвано погрешно, тъй като подлог е съществителното име дъждът, само че е ясно, че индивидът гледа към небето . По-правилно е да се каже: Докато той гледаше към небето, дъждът заваля . И в двата случая би трябвало да се сложи запетая. Във второто изречение двете епитети имена предното и задното би трябвало да се членуват, тъй като приказваме за два разнообразни обекта. Словосъчетанието гръмотевичната стихия има потребност от редакция. Глаголът преместим е сбъркан. Правим инспекция, като го сложим в 1 л., ед. ч. – да преместя/ да преместим .

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Внимателно прочетах писмото и се наложи, да нанеса някой корекций в него. После сгънъх листа и го сложих в плика като залепих нова марка. Пуснах го в пощенската кутия, само че се присетих, че една две неточности съм пропуснал. Обаче, нямаше какво да направя повече.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР